Perda peruntuk RM200,000 bantu syarikat, usahawan

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Oleh ISWAN SHAFIQ ISA  |  15 Jun 2022, 10:58 am

BUTTERWORTH: Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda) memperuntukkan sehingga RM200,000 untuk membantu kira-kira 10 buah syarikat dan usahawan bimbingannya untuk mendapatkan pensijilan halal pada tahun ini.

Pengerusi Perda, Khaliq Mehtab Mohd. Ishaq berkata, walaupun jumlah itu tidak terlalu besar, namun katanya, ia diharap dapat menjadi ‘batu loncatan’ kepada para usahawan yang berkenaan untuk mengorak langkah lebih jauh dalam industri halal selepas ini.

“Kita bantu usahawan yang dipilih ini langkah demi langkah untuk mendapatkan sijil halal bagi membolehkan mereka mengembangkan lagi perniagaan masing-masing.

“Justeru, saya berharap agar para usahawan yang terpilih akan berusaha bersungguh-sungguh dalam perniagaan mereka sekali gus dapat menyumbang kepada masyarakat semula setelah berjaya ke peringkat lebih tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Pelancaran Program Pensijilan Halal Perusahaan Kecil dan Sederhana Perda 2022 di Hotel Ixora di sini yang turut dihadiri oleh Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) Perda, Mohd Asri Baharum.

Difahamkan, setiap penerima bantuan itu akan mendapat RM20,000 iaitu RM10,000 daripadanya boleh digunakan untuk perkhidmatan perundingan manakala selebihnya pula digunakan bagi pelaksanaan kerja-kerja menaik taraf premis perniagaan masing-masing.

Dalam pada itu, Khaliq Mehtab berkata, berdasarkan rekod daripada Portal Halal Malaysia milik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), sebanyak 552 syarikat dengan 10,892 jenis produk berdaftar di Pulau Pinang telah memperoleh pensijilan halal ketika ini.

Bagaimanapun beliau berkata, jumlah syarikat bumiputera yang mempunyai sijil halal di negeri ini boleh dikatakan agak kecil.

“Dalam hal ini, Perda akan terus berusaha untuk mendapatkan dana tambahan bagi membolehkan lebih ramai usahawan dibantu untuk mendapatkan sijil halal pada tahun depan.

“Jumlah itu (usahawan yang mendapat sijil halal) mungkin akan naik sehingga dua kali ganda berbanding tahun ini,” ujar beliau.

Artikel Penuh : UTUSAN


AKTIVITI 2022

Penafian : PERDA tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan laman web ini.

Hak Cipta Terpelihara © PERDA 2024 / Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Mozilla Firefox, Chrome dan Internet Explorer 11 ke atas.