Robotic Training Workshop "LEGO®EDUCATION SPIKE™ PRIME" Siri 2

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
15 Jun 2022  |  Midtown Kubang Menerong

PERDA telah memperuntukan sejumlah 138 unit set robotik Lego kepada 71 buah sekolah rendah dan menengah di bawah kawasan operasi PERDA di bawah inisiatif Program Rural Outreach STEM (PROSTEM).

Kesinambungan daripada itu, tiga siri program Robotic Training Workshop LEGO® EDUCATION SPIKE™ PRIME telah dirancang bagi melatih serta membimbing pelajar dan guru berkaitan set robotik yang telah disumbangkan.

Robotic Training Workshop LEGO® EDUCATION SPIKE™ PRIME siri 2 ini telah berlangsung di Dewan Dahlia, MIDTOWN Kubang Menerong, Pulau Pinang dan disertai oleh seramai 135 orang yang terdiri daripada pelajar tahun 4-6 serta guru pembimbing daripada 27 buah sekolah rendah di bawah tajaan PERDA kawasan Seberang Perai Utara dan Seberang Perai Tengah.

Sains adalah masa hadapan. Justeru, objektif utama program ini adalah bagi memupuk minat pelajar luar bandar agar lebih cenderung kepada bidang STEM serta merangsang daya kreativiti dan inovasi pelajar di dalam merekacipta suatu sistem dan teknologi yang dapat memberi manfaat kepada kemajuan kehidupan.

Foto : MEDIA PERDA / Unit Perhubungan Awam
GALERI GAMBAR

AKTIVITI 2022