KKDW terus jana hasil pertanian, kukuh sekuriti makanan

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
Oleh SITI NUR MAS ERAH AMRAN  |  30 September 2023, 3:26 pm

SEBERANG PERAI – Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) menerusi Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) giat merancakkan pengeluaran hasil pertanian di negeri ini sekali gus mengukuhkan sekuriti makanan negara.

Timbalan Menterinya, Datuk Rubiah Wang berkata, Taman Agroteknologi Pertanian PERDA dan Jabatan Pertanian Negeri Pulau Pinang (PERDA Food Valley) seluas 138 hektar itu diusahakan dengan tanaman kontan dan aktiviti penternakan.

“Sehingga Ogos tahun ini, pengeluaran hasil tanaman di sini mencecah 4,201 tan metrik bersamaan RM6,352,709 juta. Seramai 130 peserta dan syarikat ketika ini sedang menyewa tanah berkenaan pada kadae sewaan RM50 sehingga RM150 seekar.

“Saya tertarik melihat format yang dilaksanakan PERDA dan Jabatan Pertanian walaupun kaedah konvensional digunakan untuk mengusahakan tanah ini,” katanya selepas melawat Taman Agroteknologi Pertanian Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (PERDA) di Ara Kuda, Tasek Gelugor di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pendekatan yang dilakukan kedua-dua agensi itu wajar dikembangkan agar dapat dijadikan contoh dalam membangunkan petani tempatan.

“Saya sendiri tertarik dengan modul penggiliran tanaman dimana tanaman sayur atau buah yang berbeza diusahakan di kawasan sama mengikut urutan.

“Ini satu langkah proaktif untuk menggalakkan ladang ditadbir secara komersial dan hasil pendapatan optimum dapat diperolehi sekali gus meningkatkan pengeluaran makanan,” katanya. – KOSMO! ONLINE

Sumber Artikel : KOSMO! ONLINE

AKTIVITI 2023

Penafian : PERDA tidak akan bertanggungjawab atas sebarang kehilangan data atau kerugian yang berlaku disebabkan penggunaan laman web ini.

Hak Cipta Terpelihara © PERDA 2024 / Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Mozilla Firefox, Chrome dan Internet Explorer 11 ke atas.